Mehmet Eymür ekibinin MİT’e hakim olduğu 80’li yılların sonunda Doğu Perinçek’e suikast yapmakla görevlendirdiği Feyyaz Öztürk’le görüşmemizin dökümünü yayımlamaya devam ediyoruz. Öztürk bir önceki bölümde Perinçek’e suikast planının iptal edilmesinden sonra askere gittiğini, askerden sonra da yurtdışına çıktığını belirtiyor.
Öztürk, bu bölümde Mehmet Eymür’ün faaliyetlerini anlatmaya devam ediyor. Ayrıca İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in danışmanı ve Kurucular Kurulu üyesi Mustafa Hakan Ünser’in Mehmet Eymür’ün ekibinden olduğunu iddia ediyor.
ESAT OKTAY YILDIRAN'A TAKİP
- Mustafa İlker Yücel (İY): Sizi 90’lı yılların başında neden yurtdışına çıkarma gereği duydular.
Feyyaz Öztürk (FÖ): Söylenmedi. Sadece beni değil. O ara zaten Alper olabilir, yani isimde hata yapmak istemiyorum. O genç çocuk kırsaldaydı. Bir tane tesettürlü kadın dikkatimi çekerdi. Sonra yok oldu gitti. Onun nereye gittiğini bilmiyorum. Şey olayı vardı, ilk girdiğimde Esat Oktay Yıldıran’ı bir takip ettirme vardı o dönemde. (Aydınlık’ın notu: Esat Oktay Yıldıran, 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde İç Güvenlik Komutanı olarak görev yaptı. Diyarbakır Cezaevi'ndeki görev süresi boyunca tutuklulara işkence yaptırdığına dair iddialar gündemi meşgul etti. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü bir suikast sonucu öldürüldü)
- İY: Esat Oktay Yıldıran’ı takip emrini aynı ekip mi verdi?
FÖ: Hiram Abas emri vermedi. Ama emir verilirken, emir de şöyle: Bir şahıs, önden bir izci var zaten onu tanıyan, hareketli takip yapıyorduk. Yaklaşık 3 haftada bir bana sıra geliyordu. Bu Ümraniye taraflarında bir yerden başlıyorduk. O 3 kişi, değişik şekillerde takibini yapıyorduk. Genelde otobüse, dolmuşa, minibüse binen biriydi. Biz kim olduğunu bilmiyorduk. Bir cumartesi günüydü, kışın. Akşam gazeteleri çıkardı Aksaray’da, orada gördüm bu adam takip ettiğimiz adam. Ondan sonra anlattılar, bizimle alakası yok. Rızgari üstlendi zaten olayı. Ama ona karşı herhangi bir silahlı eylem yok, sadece takip. Başka hiçbir şey yoktu.
'İLTİCA DİLEKÇEMİ ONLAR YAZDI'
- İY: İspanya’dan sonraki durağınız neresi?
FÖ: Fransa’ya geçtim. Bülent, teşkilat mensubu olarak Büyükelçilikte görev yapıyordu. Onu da rahmetli Salih Balay’la telefonla konuştuğumda bana “Paris’e geç” dedi. Bir telefon numarası verdi. Telefon numarası büyükelçiliğin çıktı. “Oradan Bülent’i iste” dedi. Tabi o zamanlar telefon dinleme yok, bilinmiyor, varsa da biz bilmiyoruz. Aradım, benimle görüşmedi. Beni bir yere yönlendirdi, Saint Denis caddesinde bir yere. Orada Marmaris restorandı galiba. Orada iki kişiyle görüştüm. Beni Koçgiri Kıraathanesi diye bir yere yönlendirdiler. Orada takıl bak ne var ne yok falan. Ondan sonra iltica etmemi istediler.
İY: Sizi Paris’e neden yerleştirdiler?
FÖ: Bilmiyorum. O zaten bize önceden söylenmez. Şuvazi diye bir mahalle vardı, Çinlilerin yoğun olduğu bir yer. Orada bir eve yerleştirildim.
- İY: Koçgiri Kıraathanesi teşkilatın kontrolünde miydi yoksa içeriyi izlemek için mi yolladılar?
FÖ: Yok, izleme amaçlı. Ben çok dikkat çeken bir tip oldum. Bir kere gittim, Samsunlu bir adam, şive bu. Herkes soruyor sen ne yapıyorsun, diyorum çay içeceğim falan. Dedim ben burada durmam. Ondan sonra benim iltica etmemi istediler. Kendileri yazdı iltica başvuru dilekçesini. Klasik “Kürdüm, zulüm görüyoruz” falan. Orada pasif bir görevdeydim, aktif bir şey yapmadım. Ondan sonra Türkiye’ye yönlendirdi Bülent. Bütün evrakları teslim ettim, ilticayı bile kazandım, hemen verdiler, nasıl yazdılarsa dilekçeyi. Türkiye’ye geldim, Hatay Serinyol’a. Oradan da yeniden istihbarata alındım, askeri istihbarata.
'KENDİMİZİ MİT'Çİ SANIYORDUK'
- İY: Yıl kaç?
FÖ: 1991 Mart gibi askere gittim bakaya olarak. Oradan Muğla’ya kaydırıldım. Kendi korumaları vardı zaten ama Kenan Evren’e, askeri koruma olarak da er statüsünde gittik. 1-2 hafta kaldım. Güvenilir elemanlar olduğumuz için veriliyorduk. Oradan da Özal’ın yazlığına, Hisarönü müydü yalan olmasın…
- İY: Askerlik bittikten sonra?
FÖ: Bodrum’a aktardılar beni. Orada uyuşturucu takibi işiyle uğraştım. Yabancı dilim olduğu için. Sahilde, şurada, burada çok pasif görevdeydim. Ondan sonra da karargah bünyesine alındım. Öyleydi.
- İY: Kaç yılına kadar Türkiye’deydiniz?
FÖ: 1993 Temmuz’a kadar Türkiye’deydim. Askerden 1992 Eylül’de geldim. 18 ay yaptım. Oradan yaklaşık 10 ay sonra da yurtdışına gittim. Ama bunlardan koparak gittim. Artık bunlarla bir işim yok.
- İY: Teşkilattan bağlantısız bir şekilde mi gittiniz?
FÖ: Yok, biz zaten hiçbir zaman MİT’in mensubu değilmişiz, kendimizi mensubu sanıyorduk. Mehmet Eymür öyle diyordu. Dedi ki “Sana Ziraat Bankasında bordro açtırdım, sen orada çalışıyorsun” dedi. Biri Kızılay’da biri Halkbank’ta, herkes bir yerde iş sahibi oldu. O zaman bankamatikle maaş falan da yok. Biri oraya yolluyor biri 1000 mark yolluyor biri 500 veriyor. Kullanıldık yani. Olay o.
'FETULLAHÇILARIN TEHDİT OLDUĞUNU GÖRÜYORDUM'
- İY: Şu ana kadar anlattıklarınızda Fetullahçılar geçmedi.
FÖ: Sızıntı dergisi okuyan insanlardık. Muşlu biri vardı, Şeyh Sait’in torunu olduğunu iddia eden biri. Onlar Gülen cemaatine yakındı o zaman. Onlarla sohbetlerimizi hatırlıyorum. Devlete tehdit olur diye düşünmüştüm. Ben o zaman Fetullahçıların tehdit olduğunu görüyordum.
- İY: Teşkilattan bağımsız şekilde yurtdışına gittiğinizi söylüyorsunuz. Hangi ülkeye gittiniz?
FÖ: İtalya.
- İY: Yıl?
FÖ: 1993.
- İY: 1993’ten itibaren İtalya’dasınız. Geçiminizi nasıl sağladınız?
FÖ: Ticaretle uğraştım. Şu anda anlatamayacağım şekilde Amerikalılarla temasım oldu. Uyuşturucu takibi konusunda bilgime başvurmak istediler.
- İY: Feyyaz bey daha önce 2000’li yıllarda ABD’lilerle temasınız olduğunu söylemiştiniz. Bir anda 2000’lere geldiniz.
FÖ: Evet, tabi. 2000’lerde.
- İY: Ondan önce? 1993-2000 arasında?
FÖ: 1993-2000 arası ticaretimi yaptım.
- İY: ABD’lilerle ilişkinizi ayrıntılarıyla konuşmak isteriz. Öncesinde, daha önce İtalya’ya gitmiş miydiniz? Askerden sonra İtalya’ya giderek ticarete atılmanız da cesur bir adım. Kendi başınıza mı karar verdiniz? Bir operasyon sebebiyle mi gittiniz?
FÖ: İtalyan filolojisinde okuyordum zaten. Alt yapım vardı. Gittim yani, gittim öyle. Sütten çıkmış ak kaşık değilim bazı kanunsuz işlere karıştım. Kıbrıs’ta olsun… O zamanki arkadaşlarım Azmi Karamahmutoğlu, Mustafa Hakan Ünser…
'EYMÜR MUHALİF İRANLILARI TESLİM EDER PARA ALIRDI'
- İY: Azmi Bey’le hala temas halinde misiniz?
FÖ: Azmi’yi ben bayadır görmüyorum. En son Bodrum’da görmüştüm. Benim pek işim olacak tipler değil. Çok farklıydı.
- İY: İyi Parti yöneticisi Mustafa Hakan Ünser mi?
FÖ: Evet o.
- İY: Etkin miydi? Neler yapıyordu?
FÖ: Çerkez grubuna yakındı. Bütün ekip kolay paraya da alıştırılmıştı. İyi paralar da veriliyordu. Düşünün biz o paraları aldığımıza göre Mehmet Eymür mislini alıyordur. Mal varlığı araştırılmalı.
- İY: Mesela nasıl işlerde.
FÖ: Mesela. İranlı muhalifler o tarihte modaydı, Türkiye’ye kaçıyordu, Türkiye’den de Kanada, Amerika’ya gitmek için konsolosluk önlerinde bekliyorlardı. Bunlar bazı rejim muhaliflerini alıyorlardı o zaman Sabama mı?
- İY: SAVAMA.
FÖ: Hah evet. Onlara teslim edilirdi. 1989-90’lar. Şehremini Karakolunun üstü müydü yanı mıydı, oralar işte. Orada bir apartman dairesi vardı İranlıların. 10 bin dolar alıyorlar, çok ağır şeyleri 100 bin dolara verirlerdi. Onu Çanakkale’de bir polise teslim ederlerdi. Çan ilçesindendi galiba.
- İY: O paralar Mehmet Eymür’ün mü cebine giriyordu?
FÖ: Ekibi o yönetiyordu. Bize çok komik paralar verdiler, 200-300 dolar al cebinde dursun diye. Ama alınırken görüyordum. Bir keresinde de konuşan dedi ki “Ya buna niye 10 bin dolar verdi ki? Geçenki adam bundan önemsizdi, ondan 100 bin dolar aldık.” dedi. Onlar arkada konuşuyorlar. “Ya ne bileyim, onun vardır” dedi. Hatta o, tanımıyorum o mensubu.
DAYAK KARŞILIĞI PARA
- İY: Eymür’ün cebine para girdiğini düşündüğünüz böyle başka olaylar var mıydı?
FÖ: Ben ve iki arkadaş Antalya’ya gönderilmiştik.
- İY: Yıl?
FÖ: 1989 olabilir. Orada farklı kişilerle buluştuk. Lara civarında yanılmıyorsam Karpuzkaldıran’dı yerin adı. Bir Adam bayağı dövüldü, Burdurluydu.. Arazileri askeri alana yakın bahanesiyle bir şahsın üstüne yapıldı sonra. Hatırladığım şey şuydu. Adam, ‘Burayı MİT istiyorsa ben neden şahıs üstüne yapıyorum’ demişti. Nihat adamı tokatlayıp teşkilatın üstüne mal mı yapılır lan demişti.. Bize de sonra Eymür tarafından cüzi bir para verilmişti.
- İY: Neden?
FÖ: Göz hakkı demişti. İlk orada duymuştum bu cümleyi. Un Kapanı IMC blokta bir kadın noter katibi vardı. Elinde kocaman bir kayıt defteri ve önceden hazırlanmış, vekalet vs. gibi belgelerle şahıslara imzalatılırdı.
'EYMÜR PEK SEVİLMİYORDU'
- İY: Resul Kurt’la en son ne zaman görüştünüz?
FÖ: 1993 Temmuz ayında da yolumuz kesişti. Adıyaman'lı. Eski Fındıkzade Ocak Başkanı.
Beni ve iki arkadaşımı Alanya'ya götürdü. Özkaymak otelde buluştuk. Şahıs Özkaymak ailesinin kayınbiraderi ya da enişteleri idi.
- İY: Konu neydi?
FÖ: Otelde bize yüklü bir para teklif ettiler. İstanbul’da silah vereceklerdi. Resul Kurt o zaman bu tarz işler kovalardı. Neyse bunlar isim vermeden bir dostlarının kızına Adnan Hoca'nın grubunun musallat olduğunu söyledi. Bize her türlü imkan tanınacaktı. İstedikleri onun öldürülmesi idi. O tarihte Bağdat Caddesi’nde bir evde kalıyormuş. Bizi Fındıkzade’de, Alin Döviz diye bir yere yönlendirdiler.
AVUSTURYA'DA CIA VE BND SORGUSU
- İY: Niye bu kadar etkili o zaman.
FÖ: Şöyle de bir durum da vardı. Onsuz olmuyordu anladığım kadarıyla. Şöyle kurnazdı, takip ediyorsunuzdur: Ha bire Amerika’ya atıp tutar, şöyle Amerikalı ajanı alacaktım falan… Sonra gider Washington’da çalışır.
- İY: Nasıl çalışırdı? Mehmet Eymür’ün ABD’lilerle neler yaptığını biliyor musunuz? FETÖ’yle ilişkisi?
FÖ: Ne olarak çalıştığını bilemiyorum, yaşım küçüktü o yıllarda. Sahada operasyonlara katılıyordum ama elçilikte görev aldığını biliyorum, 1990’lı yıllarda. Teşkilat içinde konuşulurdu. Ben onu seveni görmedim. Ama diyorum ya bir yerde ona yapışırlardı yine… Mesela bir olay anlatayım Avusturya’da sorgulanırken FBI ve CIA geldi sorguladı beni. Yani Avusturya egemen bir devlet dersin ama FBI ve CIA geldi, cezaevinde özel bir odada. Avukatım da vardı gerçi. 2 tane de Avusturyalı temsilci ajanın gözü önünde, benimle kimlik göstererek sorgulama yaptılar. Orada FBI mensubu kimlik gösterdi, diğer şahıs göstermedi. Orada da 10-15 soru soruldu. Daha sonra Alman İstihbaratı BND’den gelen kişiler oldu, Avusturya’yla birlikte, BVT’yle. Hepsi lafı sürekli MİT’e getirmeye çalıştılar. Ben de hep kapatıyorum. Zaten video kayıtları var. Videosuz hiçbir sorgu olmadı.
EYMÜR'Ü SORDULAR
- İY: Siz İtalya’dan kaç yılında Avusturya’ya geçtiniz? Bir dönem Afganistan’da da kaldığınızı söylemiştiniz.
FÖ: Evet kaldım.
- İY: 1990’ların ortasında İtalya’daydınız. Askerden sonra gittiniz ticaretle uğraştınız, İtalya’da kaldınız. 2000’li yıllara kadar hep İtalya’da mıydınız?
FÖ: Yani bir ayağım İtalya’daydı…
- İY: O zaman İtalya’ya gidiş geliş devam ediyordu. Ne zaman İtalyan vatandaşı oldunuz?
FÖ: 1996’da İtalyan vatandaşı oldum.
- İY: Peki İtalya’dan sonra Avusturya’da…
FÖ: Avusturya’da bir yaşantım yok. Orada sadece 2020’de konular açıldı BND, Alman ajanlarıyla… Mehmet Eymür’ü anlatmak açısından, bana “Sen Eymür’le de çalışmışsın” dediler.
- İY: Alman istihbaratçıları?
FÖ: Sonra Alman istihbaratçısı olduğunu reddettiler. Avukatım da reddetti. Zaten avukatımı buldu getirdi, benim tanıdığım bir avukat yok. O konuyla ilgili beni saçma sapan önce 24 dediler sonra 32 cinayet var dediler, faili meçhuller var… Burada bizde Almanya’daki çok mültecinin ifadeleri var dedi. Bir iki isim söylediler hiç tanımamışım.
'2017'DEN SONRA BANA BULAŞTILAR'
- İY: Sizi niye bir anda bunlara konuşma gereği duydunuz?
FÖ: Türkiye’de 2017’den beri bana bulaşmış bir grup var. Klasik MİT’çiyiz diye çıkanlar veya MİT bünyesinden çıkıp, Ankara doludur bu tiplerle.
- İY: Para koparmak için mi? Nasıl temas kurdular sizinle?
FÖ: Beni tanıyorlar, bir tanesi DEA muhbiri, alt kadro. Bir tanesi Sedat Şahin’in grubunda. Bir tanesi Cumhurbaşkanı koruması, Rizeli mi neydi.
- İY: İsimlerini hatırlıyor musunuz?
FÖ: Ben hepsini CİMER’e verdim, telefonlarına kadar.
- İY: CİMER’e başvurunuzu görebilir miyiz?
FÖ: Görebilirsiniz. Gönderirim. (F. Öztürk başvuru metnini Aydınlık’a gönderdi.)
FÖ: Bu ayrı. 2 tane daha var onlar kaldırılmış. İsim verdiğim için.
- İY: Mehmet Eymür’le ilgili Alman istihbaratının söylediği başka bir şey var mı.?
FÖ: Şunu demek istiyorum: Konu açıldığında ilk onun ismini verdiler. Sen onu tanıyorsun dediler. Hiram Abas, Şenkal Atasagun, Hakan Fidan falan değil direkt Eymür. Yani olmadığı dal yok onun.
- İY: Sizi 7 Kasım’da FBI ve CIA aldı sorguya. O sırada Avusturya istihbaratı niye bulaştı size?
FÖ: Uzlaşmadığım için. Ben orada bildirdim, CİMER kağıdında da bildirdim, bulunduğun yerin adli makamlarına git dediler.
MUSTAFA HAKAN ÜNSER NE DEDİ?
Feyyaz Öztürk’ün iddialarını İyi Parti Kurucular Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Ünser’e sorduk. İşte o görüşme:
- Feyyaz Öztürk’ü tanıyor musunuz?
- Tanıyorum.
- Nereden tanıyorsunuz?
- Çok eskiden.
- Ne kadar eskiden?
- Öğrencilik yıllarından
- Bir kurumda mı tanıştınız veya siyasi mücadele içerisinde mi?
- İstanbul’da. Ülkü Ocakları’na gelip giderdi. Sultanahmet’te halı satardı oradan da tanırdım.
- En son ne zaman görüştünüz?
- Çok oldu. 10-15 sene olmuştur.
- Öztürk, 2020’nin Nisan ayında görüştüğünüzü belirtiyor.
- Valla… Sıkıntıda olduğunu, yolda kaldığını, para göndermemi rica etti, ailesine yardımcı oldum herhalde…
- O zaman iki sene önce de görüşmüşsünüz.
- Telefonla görüştüm. Pandemi döneminde. Yurtdışındaymış.
- Mehmet Eymür teşkilattayken, Eymür’le bir ilişkiniz var mıydı?
- Yoktu.
- Feyyaz Öztürk aynı ekipten olduğunuzu söylüyor? Eymür’ün adamı olduğunuzu ifade ediyor.
- Feyyaz’ın ciddi bir akıl sağlığı sorunu olabilir. Son görüştüğümüzde hissetmiştim.
- Nasıl bir rahatsızlık?
- Şizofreni bile olabilir…
- Şizofreni dediğinizi mi yazalım?
- Teşhis koyacak değilim ama çok ciddi rahatsızlığı var gibi… Devreleri yakmış gibi konuşuyor…
- Enver Altaylı’yla bir ilişkiniz var mı?
- Yok.
- 1998 yılında bir müteahhitle bir davanız oldu mu? Bir ‘çökme’ olayına karıştığınızı söylüyor.
- Olmadı öyle bir olay.
- Berivan Aslan’ı tanıyor musunuz?
- Tanımam.
- Anksiyete rahatsızlığınız var mı?
- Yok
- Feyyaz Öztürk’e bir görüşmenizde ‘Anksiyetemi azdırıyorsun Feyyaz’ demişsiniz.
- Evet lafın arasında söyledim. Çünkü abuk sabuk konuşuyordu.
- Berivan Aslan’ın öldürülme talimatını sizin, görevlendirdiğiniz bir kişi üzerinden verdiğinizi iddia ediyor.
- Olmadı böyle bir olay.
- İzzet isimli biri üzerinden talimat verdiğinizi söylüyor.
- Yok böyle bir şey. Siz haber yapmadan önce uyarıyorum, dikkatinizi çekmek istiyorum. Feyyaz’ın akıl sağlığından şüpheleniyorum.
KAYNAK: AYDINLIK/ MUSTAFA İLKER YÜCEL