2019'un son günlerinde hayatımıza giren koronovirüs son mutasyonu Omicron ile dünyayı alarma geçirmiş durumda. Bilim dünyası mutasyonu deşifre etmek için zamanla mücadele ederken büyük ölçüde mutasyona uğrayarak hayatımıza giren Omicron varyantı, aşıların coronovirüse yakalanmamızı engelleme kabiliyetine de önemli bir darbe vurdu.
Aşıların hepsi, iki yıl önce ortaya çıkan virüsün ilk haliyle savaşmak için geliştirildi. Bu nedenle hatırlatma dozu olarak geçen 3. doz aşının önemi bir hayli yüksek. Hollanda'nın da aralarında bulunduğu Avrupa Birliği'nde ikinci doz aşıdan dokuz ay sonra hatırlatma dozu yaptırmayanların dijital aşı sertifikasının geçersiz hale geleceği duyuruldu.
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada yeni düzenlemenin üye ülkelerle istişare edildiği ve 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi. AB'ye üye ülkelerin teoride kararı veto hakkı bulunsa da veto kullanılması beklenmiyor.AB Komisyonu sözcüsü, yeni düzenlemeyle AB içinde seyahatlerde ortak kurallar uygulanmasının güvenceye alınmasını hedeflediklerini kaydetti. Ancak düzenlemede hatırlatma dozunun ne kadar geçerli olacağıyla ilgili bilgi yer almıyor.
Şimdiye kadar 800 milyonun üzerinde aşı sertifikası verildi
AB Komisyonu verilerine göre AB dijital aşı sertifikaları AB içi ve dışında 60 ülke ve bölgede tanınıyor ve kullanılıyor. Şimdiye kadar toplam 800 milyonun üzerinde aşı sertifikası verildiği belirtiliyor. AB dijital aşı sertifikası, muayenehane ya da aşı merkezlerinde doğrudan aşılama sonrasında oluşturulan bir kare kodundan oluşuyor. Bu uygulama akıllı telefonlara yüklenebildiği gibi aynı zamanda aşı statüsünün yanı sıra güncel test sonuçlarını ve son dönemde koronavirüs enfeksiyonu geçirilip geçirilmediğini de içeriyor.