Danimarka'nın sığınmacı politikasının genelde oldukça sert olmasının ardından hükümetin Suriyelileri geri gönderme politikasının da daha sert olmasını kolaylaştırıyor.
Bundan dolayı Avrupa ülkeleri arasında Danimarka, Suriyeli sığınmacıları geri gönderen ilk ülke oldu.
Bugüne kadar 189 sığınmacının geçici oturum belgelerinin iptal edildiği ifade edilirken 500 sığınmacının ise durumlarına yeniden bakılmaya başlandığı belirtildi.
Öte yandan gönderilmek sitenen sığınmacıların Danimarka ile Suriye devleti arasından özel bir anlaşma olmamasından dolayı Şam’a doğrudan gönderimleri yapılamıyor.
Hükümet partisi SD milletvekili Rasmus Stoklund, bu durum için bile, “Bu geri gönderme kamplarında kalan sığınmacılar yine de hallerine şükretmeli ve durumlarından şikayet etmemeliler, çünkü bu kamplarda dahi bizim sağlık ve eğitim sistemimizden yararlanmaya devam edecekler” diyebiliyor.
SURİYE GÜVENLİ BİR ÜLKE OLDU MU?
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte hükümet, “Suriye artık güvenli. En azından Şam civarında savaş yok ve bu yüzden Şam'dan gelenlerin oturum haklarını iptal edebiliriz” diyor. Ancak bu karar çeşitli tepkiler de aldı. Örneğin Avrupa Komisyonu, Suriye'nin henüz yeterince güvenli olmadığı ve geri gönderme kararının kabul edilemez olduğu görüşünde. Avrupa Komiseri Ylva Johansson'a göre “Danimarka hükümetinin karar uygulanamaz ve Suriyelilerin geri gönderilmesine izin verilemez”
SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ HOLLANDA’DA DA GÜNDEM OLMAYA BAŞLADI
Danimarka’nın ardından Hollanda’da da Dışişleri bakanlığı tarafından Suriye’nin güvensiz olduğu raporları bulunurken diğer yandan bu görüşün yaz aylarında yeniden değerlendirileceği görüşü hakim.
2011'den beri Hollanda'ya sığınan 90 bin Suriyeliden kaçının bu gruba gireceği henüz belli değil. Ancak pratikte bu gruba giren sığınmacıların resmi yollardan şimdilik Hollanda'dan sınır dışı edilmeleri zor, çünkü Suriye devleti ile diplomatik bağlar 2012'den beri koparılmış durumda.