Eşref Kerküklü'nün kaleminden; Hasan Özmen Beyatlı kimdir?

08 Ağustos 2020, 15:38 Yazarlar Eşref Kerküklü
Eşref Kerküklü'nün kaleminden; Hasan Özmen Beyatlı kimdir?
1956 yılında Kerkük'ün Korya mahallesi İmam Abbas semtinde dünyaya geldi. İlk, orta ve liseyi Kerkük'te okudu. Lise yıllarında, Kennan Namık İsmail, Şehit İzettin Celil Terzi ve Halil Aziz Raşit gençlik yıllarındaki mücadele arkadaşlarıdı ve Şehit İzettin Celal üzerinden Şehit Rüstü Reşat Muhtaroğlu ile irtibat kurdu. En son görüşmeleri 1978 yılının mayıs ayında gerçekleşti. 1975 ve 1978 yılları arasında Türkiye'den Irak'a gelip-gidiyorlardı. 1978 yılında Şeiht İzettin Celal ile yaptığı 4-5 saatlik görüşmede Türkmen Kurtuluş Ordusu konuşuldu ve görüşme sonrası, Şehit Rüstü Reşat Muhtaroğlu ile de bir araya gelme kararı aldılar. O günlerde, mahale karakolunun kimlik kontrolu için Hasan Özmen Beyatlı'yı çağırınca, Beyatlı, artık bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmişti. Kimlik kontrolu sonrası Musul üzerinden Türkiye'ye gitmeye karar verdi ve o günlerde bunu gerçekleştirdi.

1979 yılında, Türkmen Kurtuluş Ordusu mensupları tek tek tutuklama haberleri aldılar. Rahmetli Zaim Abdullah, Rahmetli Nejdet Koçak, Rahmetli Rıza Demirci, Rahmetli Adil Şerif tutuklandıktan sonra yanı ocak 1981 yılında iddam edilerek Şehit oldular. Zaim Abdullah o dönem Kardeşlik Ocağı başkanlığını üstlenmişti. Şehit Rüştü Raşat Muhtaroğlu, Türkmen Kurtuluş Ordusu'nun talimatlarını şu an İstanbul'da bulunan Zahir Hamit Öztürk üzerinden Ankara'da bulunan Türkmen Kurtuluş Ordusu'nun diğer mensuplarına yani Hasan Özmen Beyatlı ve diğerlerini o bildiriler ulaştırılırdı. Gelen bildiride, "Türkmen Kurtuluş Ordusu, mensuplarının bir kısmı iddam ve bir kısmı müebbet hapis cezalarına çarpıtılacak. Burdaki en önemli husus Türkiye'de bulunan Türkmen Kurtuluş Ordusu mensupları özelikle Hasan Özmen beyatlı, Diktatör Saddam Hüseyin'e karşı, silahlı aktif mücadeleyi haklı davamızı sürdürmeli ve bir adım ileri götürmeli" şeklinde ifadeler yer alıyordu.

Son derece net bir mesaj barındıran ve Şehit Rüştü Raşat Muhtaroğlu'dan gelen bildiriden sonra, Kerkük ve Bağdat'ın farklı bölgelerinde bombalı eylemler gerçekleşti. Kerkük'te, kanlı diktatör rejime karşı duvar yazıları yazıldı, bazı yerler ateşe verildi sabotaj eylemleri gerçekleşti. Bu eylemlerde yer alan yine en aktiflerden bir kızmı, Salah Tezeli, Azem Kümbetli, Azim Kümbetli ve Şehit Mehmet Korkmaz ve ekibi.

1982 yılının agusto ayında Katil Saddam Hüseyin'e karşı Suriye'deki muhalefete destek vermek için Şehit Mahir Oktay (Mahir Şimşek) ile birlikte Türkiye'den Suriye'ye geçildi. Yıllarda Iran'dan destek istendi ancak beklenilen destek verilmedi. Türkiye Cumhuriyeti dönemin Dış İşleri Bakanı Hayrettin Erkmen ile görüşüldü. O dönem Türkiye'de olan Sağ-Sol çatışması terörün yeni hotlaması dolayısı ile o şartlar için de beklenilen destek verilmedi. Ancak Türkmen Kurtuluş Ordusu, Katil Saddam Hüseyin'nin yaptığı idamlara karşılık vermek istiyordu. 11 Kasım 1980 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da, Türkmen Kurtuluş Ordusu daha demokratik bir yapı alması kaanatına varan Hasan Özmen beyatlı ve beraberindeki ekib, Milli Demokratik Türkmen Örgütü  adı ile yeni Türkmen Halkı'nın haklı mücadelesine yeni bir boyut kazandırdılar.

Suriye başkenti Şam'da bulunan ve diktatör, katliamcı Saddam Hüseyin'e karşı Iraklılar ile birlikte hareket ediliyordu. Burda, "Muasker Tedrim"de (askeri eğitim) sıkı askeri eğitimden geçildi; Suikast, Sabotaj, bombalı eylem ve üç-dört kişiden oluşan dağınık ordu gibi yöntemlerin derslerini aldılar.

15:37 dakikadan sonra tekrar dinle ve yaz


inandığı Türkmen Davasını geniş kitlelere aktarmak ve dünya kamoyunun dikkatini çekmek için, 1975 yılının Agustos ayında Türkiye'ye verleşti.

1975'in agustos ayında Türkiye'ye Üniversiteyi Ankara'da inşaat mühendüsliği üzere okudu ve burda burda bittirdi. Ünversite yıllarında, milli ve siyasi arenadan kopmadı ve hep meydanlarda çalışma alanlarındaydı.

Faşist Bass partisi ve Diktatör Saddam Hüseyin rejimine karşı muhalefette yer aldı ve meydanlarda mücadele verdi.

Erbil'de kurulan Türkmen Milli Partisi kurucular arasında yer aldı.



 

Türkmen siyasetçi ve eski milletvekili Hasan Özmen Beyatlı, Kerkük'te kalp krizi nedeniyle tedavi gördüğü Cumhuriyet Hastanesinde hayatını kaybetti.
Türkmen siyasetçi Beyatlı, Türkmen Cephesi ve Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi tarafından devlet bakanlığına aday gösterilmişti.
Yorumlar (0)