Hak-İş, 1 Mayıs bildirisini tamamladı
- Bildiride düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulması, mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması istendi- Çalışanlara yönelik her türlü şiddet ve mobbing ile çocuk istismarının önlenmesi, kadına yönelik şiddetin son bulması, istihdamda kadın, genç ve engelli bireylere daha çok yer verilmesi talep edildi
ANKARA (AA) - Hak-İş Konfederasyonu, düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını, mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi.
Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlanan bildiri konfederasyon teşkilatına gönderildi.
Bildiride, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesi, başta KİT'ler olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarındaki şirketlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi talebi vurgulandı.
Adaleti, refahı ve güvenceyi sağlayan kamu toplu iş sözleşmesi ve ücretlerdeki vergi dilimlerinin yüzde 20'de sabitlenmesi istenen bildiride, herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulması, mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiği belirtildi.
Bildiride, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tüm işçiler için meslek hastalığı sayılması, daha fazla iş ve gelir güvencesi, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yaygınlaştırılması taleplerine de yer verildi.
- Asgari ücret ve emekli aylığı vurgusu
Asgari ücretin insan onuruna yakışır seviyeye getirilmesi, kayıt dışı istihdamın önlenmesi, istihdamın artırılması ve yoksulluğun önlenmesi, sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi, milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından emekçilerin hak ettiği payı almaları, emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi istekleri sıralanan bildiride, çalışanlara yönelik her türlü şiddet ve mobbing ile çocuk istismarının önlenmesi, kadına yönelik şiddetin son bulması, istihdamda kadın, genç ve engelli bireylere daha çok yer verilmesi talep edildi.
Çocuk işçiliğiyle mücadele edilmesi gerektiği kaydedilen bildiride, annelik hakkının korunması, kreş ihtiyacının ve bakım hizmetlerinin karşılanması isteklerine yer verildi.
Bildiride, gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkanlarının geliştirilmesi, engelli bireylerin sosyal hayata katılımının artırılması, Türkiye'ye sığınanlar için entegre edilebilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası uyum politikalarının ve iş birliğinin geliştirilmesi, çevre dostu, insanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya isteğinde bulunuldu.
Konfederasyonun bildirisinde, dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulması, tüm dünyada barış, özgürlük, adalet, demokrasinin tesis edilmesi ve insan haklarının geliştirilmesi talebi de dile getirildi.
Kovid-19 salgınıyla mücadelede özveriyle çalışanlara teşekkür edilen bildiride, Türkiye'nin yaşadığı zor günlerin önlemlere uyarak, sabrederek, dayanışma ve el birliğiyle atlatılacağı ifade edildi.
Bildiride, "Ülkemizin potansiyeline, gücüne ve geleceğine yürekten inanıyoruz. Geleceğimiz ve emeğimiz için umutluyuz. Hak-İş Konfederasyonu olarak sendikasız ve örgütsüz bütün çalışanlara 'Örgütlü ol, sendikalı ol, Hak-İş'li ol' diyoruz." denildi.
Kamuoyuna açıklanan bildiri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında illerin meydanlarında da okunacak.