İstanbul'un ilk AVM kütüphanesinin müdavimleri 18-25 yaş arası gençler
- Kütüphaneden, faaliyete geçtiği Kasım 2020'den bu yana 1848 kitap ödünç alındı, üye sayısı 948'e ulaştı- Ümraniye'deki Akyaka Park AVM Kütüphanesi Sorumlusu Gülay Onarangil:- "AVM içinde bir devlet kütüphanesi olduğunu görünce çok şaşırıyorlar, çok da ilgi gösteriyorlar. Burada kitap satışı yapıldığını düşünenler oluyor, 'Kitaplar ne kadar?' diye soranlar oluyor. Onları AVM içinde kitap satışı yapılan mağazaya yönlendiriyoruz"
İSTANBUL (AA) - GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU - Ümraniye'deki Akyaka Park AVM içinde 4 ay önce hizmete giren İstanbul'un ilk AVM kütüphanesinin ziyaretçilerinin büyük bölümünü, 18-25 yaş grubu, üniversiteye hazırlanan ya da üniversitede okuyan öğrenciler oluşturuyor.
Ankara ve Eskişehir'in ardından Türkiye'nin 4. AVM kütüphanesi olarak 21 Kasım 2020'de açılan Akyaka Park AVM'deki kütüphaneye ilgi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen her geçen gün artıyor.
AVM'nin son katında 250 metrekarelik alanda kurulan AVM Kütüphanesinde, farklı yaş gruplarına hitap eden 4 bin 493 kitap bulunurken, kitaplar 15 günlük sürelerle ziyaretçiler tarafından ödünç alınabiliyor. Kütüphaneye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri nedeniyle 45 kişilik kapasitesinin yarısı kadar ziyaretçi kabul ediliyor.
Akyaka Park AVM Kütüphanesi Sorumlusu Gülay Onarangil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ümraniye Belediyesi ve AVM yönetiminin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen kütüphaneye büyük ilgi olduğunu anlattı. Ziyaretçilerinin genelde 18-25 yaş grubu üniversiteye hazırlanan ya da üniversitede okuyan öğrencilerden oluştuğunu belirten Onarangil, AVM'yi ziyaret edenlerin yanı sıra çevredeki iş merkezlerinde çalışan kişilerin de öğle aralarında kitap okumaya uğradığını söyledi.
Kütüphanelerinden 15 günlük süreyle eve kitap ödünç verdiklerini kaydeden Gülay Onarangil, "AVM içinde bir devlet kütüphanesi olduğunu görünce çok şaşırıyorlar, çok da ilgi gösteriyorlar. Burada kitap satışı yapıldığını düşünenler oluyor, 'Kitaplar ne kadar?' diye soranlar oluyor. Onları AVM içinde kitap satışı yapılan mağazaya yönlendiriyoruz. Normal bir devlet kütüphanesi nasıl işliyorsa biz de öyle işliyoruz. Okuyuculara 15 günlük sürelerle evlere kitap veriyoruz. Tek ricamız kitaplara iyi bakmaları."
Gülay Onarangil, kütüphaneden Kasım 2020'den bu yana 1848 kitabın ödünç alındığını ve üye sayılarının 948'e ulaştığını kaydederek, "Okuyucularımız en çok Ayşe Kulin'in 'Son' adlı kitabını ödünç aldı." dedi.
Salgının etkisiyle kapasitenin yarısı kadar ziyaretçi kabul edebildiklerinden de bahseden Onarangil, ziyaretçilerin ve çalışanların sağlığını korumak için kapanış saatinin ardından kütüphanenin ilaçlandığını ve girişe el dezenfektanları yerleştirdiklerini kaydetti.
- "Burayı çok beğeniyorum"
AVM kütüphanesinin sürekli okurlarından 12 yaşındaki Gamze Nur Ceylan da daha önce gezmek için geldikleri AVM içinde bir kütüphane görünce çok şaşırdığını dile getirdi. Kitap okumayı çok sevdiğini ve daha önce gittiği kütüphanenin kitapları evlerine götürmelerine izin vermediğini anlatan Ceylan, şunları söyledi:
"Buraya çok sık geliyorum. Kitaplar çok güzel ve ilgimi çekiyor. Bazen arkadaşlarımla da geliyorum. Buradan kitap alıp okuyup getiriyorum. Burayı çok beğeniyorum. Bazen annem de kitap okuyor. Ders çalışmak için de uygun bir yer. Çocuklar her okul çıkışı gelip ders çalışabilir. Bilgisayarlarını, tabletlerini getirip burada çalışabilirler. Buradan önce internet üzerinden kitap arıyordum artık aradığım bütün kitapları buluyorum."
Annesi Suzan Ceylan da kızının sokağa çıkma kısıtlaması olduğu günlerde de kitapları onun adına aldığını söyledi. Kızı Gamze'nin içinde büyük bir okuma sevgisi olduğunu, kendisini de okumaya teşvik ettiğini belirten Suzan Ceylan, "(Anne sen de benimle birlikte oku.) diyor. Ben de ilim kitabı okuyorum." diye konuştu.