Hollanda aşı uygulamasında sınıfta kaldı
Hollanda, Covid-19 aşı uygulamalarında çuvalladı. 42 gün boyunca nüfusunun sadece yüzde 3,642'lük bölümünü aşılayan ülkede 17 milyon kişi yaşarken, yetersiz planlama sebebiyle aşı uygulamasında sorun yaşarken, satın alınan aşıların yüzde 40’ı depolarda kaldı.
6 Ocak'ta aşılamaya başlayan son Avrupa ülkesi olan Hollanda, 27 Avrupa üyesi içerisinde Hırvatistan, Letonya ve Bulgaristan'dan sonra en ağır aşı uygulayan ülke oldu. Covid-19 nedeniyle bugüne kadar bir milyonun üzerinde vaka ve 15 binin üstünde can kaybı yaşayan Hollanda, aşı konusunda sınıfta kaldı.
Reuters'ta daki habere göre, servetleri ve verimliliğiyle her fırsatta dile getirilen ülkede, 6 Ocak'ta başlayan aşı uygulaması 42 gün süresince sadece yüzde 3,64'e ulaştı. Covid-19 aşılarına en son başlayan Avrupa ülkesi olan Hollanda, aşının onaylanma sürecinde de aşıların gizleneceği dondurucular ile ilgili de hatalı karar vermiş, dondurucu hazırlığı yapmamıştı.
17 Milyonluk nüfusta 85 milyon aşı siparişi eden Hollanda, ülkenin çoğunu Eylül ayına kadar aşılamayı planladığını belirtirken 27 ülkeli Avrupa'da Letonya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan sonra nüfusuna en az aşı yapan ülke (yüzde 3,64) oldu.
Tüm dünyada bakımevlerinin aşıda öncelikli gruplar olduğunun altı çizilirken Hollanda Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (RIVM) verilerine göre Avrupa'da bakımevlerinde aşılama oranı ise yüzde 5 iken, Hollanda bu ortalamanın altında kalarak yüzde 4,6'da kaldı.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden elde edilen verilere göre, Hollanda'nın aşı uygulanmasında AB'de en ağır ikinci ülke olduğu göze değinirken ve 29 Ocak itibari ile alınan aşıların sadece yüzde 28,5'inin kullanıldığı belirtildi.
Daha öncelerinde de Hollanda'da domuz gribi için aşı sürecini yöneten sağlık danışmanı Herman van der Weide, “Belirli bir yerdeki depoda 400 bin aşı vardı, ve orada tutuyorlar” derken alınan son bilgilerde aşı uygulamasının hızlandığı, 1 milyondan fazla dozun yüzde 57'sinin 14 Şubat itibari ile kullanıldığı belirtildi.
Hollandalı aşı kompetanları, aşı uygulamasındaki başarısızlığı lojistik yanılgılara, güçsüz liderliğe ve böylesine önemli bir krize yanıt vermek için yetersiz donanımlara sahip olamayan bir sağlık sistemi nedeniyle tutulduğunu belirtirken Tilburg Üniversitesi'nde aşılama sürecini yürüten Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nde (RIVM) danışmanlık yapan bir lojistik profesörü olan Jan Fransoo, “Hollanda sağlık sistemi normalde iyi çalışıyor ancak bir pandemi ortaya çıktığında, bu sahip olunan en iyi sistem olmayabilir. Merkezi bir komuta hattı yok ” ifadelerini kullandı.