Hollanda'daki öğrencilere büyük şok: Eğitim kredilerine faiz uygulanacak
Korona salgınından sonra art arda gelen krizler öğrencileri de vurdu. Hollanda hükümeti bir taraftan Ukrayna'ya para akıtırken diğer taraftan da sermaye piyasasındaki gelişmeleri bahane ederek öğrencilere verilen öğrenim kredilerine göz dikti.
Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, yıllardır öğrencilerin Eğitim Yürütme Ajansı'ndan (Duo) hiçbir ekstra ücret ödemeden borç almalarına olanak tanıyan sözde 'sıfır faiz oranının' sona erdiğini duyurdu.
BAKANLIK EĞİTİM KREDİLERİNE FAİZ UYGULAYACAK
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulamada; 2018 yılından bu yana aldığı krediyi sıfır faizle geri ödeyen üniversite ve yüksek meslek okulu mezunları /öğrenciler yüzde 0,46 ve orta dereceli meslek okulu mezunları/öğrencileri ise yüzde 1.78 oranında faiz ödeyecek. Uygulamaya 2016 yılından önce alınan krediler dahil olduğu gibi, eğitim borcunu önümüzdeki yıl ödemeye başlayanlar da faizli ödeyecek.
Eğitim Bakanı Dijkgraaf, öğrencilerin faiz artışından endişe duyduğunu anlaya bildiğini ancak, ‘sermaye piyasasındaki olumsuz gelişmeler ve krizlerle boğuştuğumuz bir dönemde’ kredi borcu olan mezunların ve öğrencilerin kişisel durumlarına dikkat edileceğini vurguladı.Gelecek akademik yıldan itibaren tüm öğrenciler için faiz oranını eşitleyen bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğunu duyuran Eğitim Bakanı Dijkgraaf, 1986 yılında uygulanmaya konulan ve 2015/2016 akademik yılından itibaren rafa kaldırılan ‘Temel Burs’ uygulamasını da geri getirmek istediğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Aydınlık/Ahmet Korkmaz