Türkiye ve Irak’tan su krizinin giderilmesine yönelik ortak adım!

Çeyrek asırdan fazla süredir yaşanan savaşın etkileri ve su yönetimindeki hatalar sebebiyle ciddi bir su krizi yaşayan Irak, Türkiye ile birlikte krizin ortadan kalkması için ortak bir mutabakat devreye koydu.

03.12.2021, 12:25 Haberler
Türkiye ve Irak’tan su krizinin giderilmesine yönelik ortak adım!

Irak, Türkiye’nin sınırları içinde doğan Dicle ve Fırat nehirleri ile su ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktadır. Çeyrek asırdan fazla bir süredir savaşın hakim olduğu Irak’ta alt yapı eksiklikleri ile tarım alanlarında yapılan bilinçsiz sulama sorunları, artan nüfusunda etkisiyle suya duyulan ihtiyacı artırmıştır. Son olarak 2021 yılının yaz aylarında yaşanan su krizine karşı,  Basra şehrinden başlayarak Bağdat’a uzanan gösteriler gerçekleştirildi.


Türkiye, Suriye ve Irak 1950’lerde Fırat-Dicle havzası sularından en verimli şekilde faydalanmak için çeşitli projeler geliştirmeye başladılar. Bu girişimlerden biri de 25 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da imzalanan ve 11 Eylül 2021 yılında resmiyet kazanan, Türkiye’nin nehir sularını hakça ve makul olarak Irak’a bırakacağına dair mutabakat zaptıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iraklı mevkidaşı ile gerçekleştirdiği son toplantıda Türkiye’nin Irak’ın su kriziyle yakından ilgileneceğini belirtti ve su yokluğundan kaynaklanan bir krizden daha çok suyun yönetimiyle ilgili ciddi problemlerin olduğunu belirtti.


5 yıl süreyle yürürlükte kalacak mutabakat zaptı çerçevesinde, meteorolojik, hidrolojik şartlar ışığında su kaynaklarının son durum analizleri yapılıp, iki ülke arasında karşılık fayda temeline dayanan bilgi, teknoloji ve deneyim konularında iş birliği sağlanarak doğabilecek olumsuz koşulların ortadan kaldırılmasına dair mekanizmalar geliştirilecektir.

banner79
Yorumlar (0)