Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması'nın 3,4 trilyon dolar tutarında GSYH oluşturması bekleniyor

- DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı:- "Türkiye olarak, önümüzdeki yıllarda Afrika kıtası ile ticaretimizi daha fazla artırabiliriz. Afrika ile 2020 yılında olan 14,3 milyar dolar dış ticaretimizi artırmak için bazı prensiplerde bir anlayış gerekiyor. Kıtanın ticaret hacmi boyutunun yaklaşık 2,5 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor"- "Bu Afrika Günü'nde, Afrika ülkeleri ile Türkiye’nin salgın sırasında göstermiş olduğu dayanışma ruhunu sürdüreceğine, ülkeler arasında ve kamu-özel sektör arasındaki iş birliğinin, ekonomilerin büyümeye devam etmesini sağlayacağına ve yeni fırsatlar oluşturacağına inancımız tamdır"

24.05.2021, 11:32 Ekonomi
Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması'nın 3,4 trilyon dolar tutarında GSYH oluşturması bekleniyor

İSTANBUL (AA) - YUNUS TÜRK- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması (AfCTFA) ile 1,3 milyar tüketiciden oluşan bir tabanın birleşerek tahmini 3,4 trilyon dolar tutarında kombine bir gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) yaratmasının beklendiğini ifade etti.

Berna Gözbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Afrika İş Konseyleri’nin Türkiye’nin Afrika stratejisinde önemli bir rol oynadığını ifade ederek, ülkeler arasındaki dayanışma ruhu ile kamu ve özel sektör arasındaki iş birliklerinin artacağına, ekonomilerin büyümeye devam ederek, yeni fırsatlar oluşacağına inandıklarını belirtti.

Gözbaşı, Afrika Günü’nün, kıtanın zengin tarihini, kültürel çeşitliliğini ve ekonomik potansiyelini kutlamak için değerli bir fırsat olduğuna belirterek, “DEİK olarak, Afrika Birliği'nin ve Afrika kıtası milletlerinin bu anlamlı gününü kutluyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da benzeri görülmemiş bir küresel salgın (Kovid-19) mücadelesinin arka planında kalan Afrika Günü vesilesiyle Afrika ülkelerinin Ankara'daki diplomatik misyon şefleri iş birliğiyle yaptığımız kutlama etkinliğini bu yıl yapamamanın burukluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Türkiye-Afrika İş Konseyleri olarak, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkisinin tarihsel derinliğinin, kapsamının ve karşılıklı faydalarının Türkiye kamuoyundaki algısını geliştirmek ve özellikle Türk iş dünyasının kıtanın ekonomik potansiyeli hakkındaki farkındalığını artırmak amacıyla çalıştıklarını kaydeden Gözbaşı, “İş Konseyleri olarak Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nu (TABEF) iki yılda bir düzenleyerek, Afrika kıtasındaki iş insanları ile Türk iş insanlarını buluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gözbaşı, Türkiye-Afrika İş Konseylerinin, salgın döneminde çalışmalarını sürdürerek gerek çevrim içi gerekse hibrit toplantılarla Afrikalı ve Türk iş insanlarını bir araya getirdiklerini aktararak, “Kıtanın ihtiyaçları ve önceliklerinin Afrikalı kurumlar tarafından direkt Türk muhataplarına anlatılmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

Kıtadaki iş ortamlarını değerlendirildiğini kaydeden Gözbaşı, üçüncü ülkelerle Afrika’da iş birliği çerçevesinde, Afrika ülkeleriyle ticaret, müteahhitlik ve yatırım ilişkisi olan özel sektör temsilcileri ve ilgili kuruluş temsilcilerinin bir araya geldiğini belirtti.

Gözbaşı, “İş Konseyleri, Sahra Altı Afrika’da iş birliği alanlarının istişare edilmesi ve hedef sektörler ve bu sektörlerde iki ülke tarafından birbirini tamamlayan ürün ve hizmetlerin belirlenmesi ve ikili görüşmeler yapılarak mevcut projelerin değerlendirilmesi amacıyla Macaristan, Fransa, Almanya ve Japonya ile ortak etkinlikler gerçekleştirdi.” bilgisini verdi.


- "Türkiye-Afrika İş Konseyleri, Türkiye’nin Afrika stratejisinde önemli bir rol oynuyor"


Türkiye-Afrika İş Konseyleri’nin Türkiye’nin Afrika stratejisinde önemli bir rol oynadığını belirten Gözbaşı, şunları söyledi:

“54 Afrika ülkesinde 45 İş Konseyi bulunuyor. İş Konseylerimizin muhatapları olan karşı kanat kuruluşları ve bölgesel ekonomi kuruluşları ile ülkemizin kıta ile ikili ticari ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için yıl boyunca aktiviteler düzenliyor ve koordinasyonunu sağlıyoruz. Ülkemizin Afrika kıtası ile sosyal ve ekonomik bütünleşmesinin sağlanması, kıtanın kalkınmasının hızlandırılmasının teşvik edilmesi ve desteklenmesine yönelik belirlediğimiz stratejiye uygun olarak kıta ile ekonomi iş birliğimizin geliştirilmesi temel ilkelerimizden birini oluşturuyor.”

Küresel ekonomiyi alt üst eden Kovid-19 salgınında Afrika’nın daha iyi ve daha güçlü bir şekilde yeniden büyüme kararlılığını gösterdiğini söyleyen Gözbaşı, "Türk ve Afrikalı girişimciler de en savunmasızları korumak için hem sağlık hem de ekonomik yönden çözümler sunma biçimleriyle ve dayanışmalarıyla ilham kaynağı oldular. Afrika Günü'nde, Afrika ülkeleri ile Türkiye’nin salgın sırasında göstermiş olduğu dayanışma ruhunu sürdüreceğine, ülkeler arasında ve kamu-özel sektör arasındaki iş birliğinin, ekonomilerin büyümeye devam etmesini sağlayacağına ve yeni fırsatlar oluşturacağına inancımız tamdır." ifadelerini kullandı.


- "DEİK, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması raporu yayımlayacak"


Gözbaşı, Türkiye olarak, gelecek yıllarda Afrika kıtası ile ticaretin daha fazla artırılabileceğine dikkati çekerek, "Afrika ile 2020 yılında olan 14,3 milyar dolar dış ticaretimizi artırmak için bazı prensiplerde bir anlayış gerekiyor. Kıtanın ticaret hacmi boyutunun yaklaşık 2,5 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor." yorumunda bulundu.

Özellikle Kuzey Afrika ülkelerinde müteahhitlik ve tekstil sektörlerinin ön planda olduğuna işaret eden Gözbaşı, “Bu nedenle Afrika kıtası ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi stratejisi kapsamında Türk firmalarımızın Afrika ülkelerinde ve bu ülkelerin öncelikli ihtiyacı olan projeleri gerçekleştirme imkanı ülkemizin ortak çıkarları doğrultusunda iş birliği imkanları artıracak olan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması (AfCTFA) rapor çalışmamız başladı ve çok yakın bir tarihte yayınlayacağız.” bilgisini verdi.

Gözbaşı, AfCTFA Anlaşması ile 1,3 milyar tüketiciden oluşan bir tabanın birleşerek tahmini 3,4 trilyon dolar tutarında kombine bir gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) yaratmasının beklendiğini aktararak, AfCTFA Anlaşması ile iş, yatırım ve insanların serbest dolaşımı sayesinde mal ve hizmetler için kıtasal bir pazar oluşturulduğunu söyledi.

banner1
Yorumlar (0)