Tunus'taki Nahda Hareketi'nden darbe iddialarına ilişkin soruşturma açılması çağrısı

- Meclisteki birinci parti olan Nahda Hareketi, "Tunus'ta demokratik sürece karşı çıkan tarafların söylemleri ile belgede yer alan unsurların örtüşmesinin endişe verici olduğunu" belirtti

25.05.2021, 16:51 Genel
Tunus'taki Nahda Hareketi'nden darbe iddialarına ilişkin soruşturma açılması çağrısı

TUNUS (AA) - Tunus'taki Nahda Hareketi Partisi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in danışmanlarının hazırladığı öne sürülen darbe planına ilişkin soruşturma açılmasını istedi.

Ülkede 217 sandalyeli Mecliste 54 milletvekili bulunan Nahda Hareketi, Middle East Eye internet sitesinin yayımladığı, Tunus Cumhurbaşkanı Said'in danışmanlarınca hazırlandığı öne sürülen darbe planına ilişkin belgeler hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Sızdırılan belgenin içeriğinin şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, "Asıl endişe verici olan; Tunus'ta demokratik sürece karşı çıkan tarafların ülkedeki genel durumu karıştırma amaçlı söylemleriyle belgede yer alan unsurların örtüşmesidir." ifadelerine yer verildi.

Tunus'taki tüm sivil toplum örgütlerini, demokrat ve milli oluşumları "ülkedeki demokratik süreci, hakları ve özgürlükleri savunmak üzere tek cephede birleşmeye" çağıran Nahda Hareketi, belgelerde yer alan iddialara yönelik soruşturma açılmasını istedi.

Nahda Hareketi ayrıca, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizin aşılması ve ulusal önceliklerin tespit edilmesi için tüm tarafların katılacağı bir ulusal diyalog süreci oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

- Tunus'ta "darbe planı" iddiası

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in danışmanları tarafından "Başbakan ve Meclis Başkanı'nın alıkonularak, Anayasa çerçevesinde Said'in yönetime tek başına el koymasını içeren bir darbe planı hazırlandığına" yönelik iddialar, İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesince gündeme getirilmişti.

Sitenin ulaştığı belgelerde, Cumhurbaşkanı Said'in, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çağırdıktan sonra ikilinin dış dünyayla tüm bağlantılarının kesilerek Saray'dan ayrılmalarına müsaade edilmemesi, Cumhurbaşkanı'nın da Anayasa'nın 80. maddesi uyarınca ulusal bir olağanüstü hal durumunda tüm iktidarı ele alma yetkisini kullanmasının planlandığı öne sürülmüştü.

Plan doğrultusunda, halihazırda Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Direktörü görevinde bulunan General Halid el-Yahyavi'nin İçişleri Bakan Vekili olarak atanacağı ve silahlı kuvvetlerin şehir giriş çıkışlarında konumlandırılacağı iddia edilmişti.

İddiaların muhatabı Cumhurbaşkanlığı ise henüz konuya ilişkin sessizliğini koruyor.

- Tunus'ta devlet erkleri arasındaki çekişme

Tunus'ta şubat ayından bu yana devlet erkleri arasında bir tarafta Cumhurbaşkanı Said diğer tarafta Başbakan ve Meclis Başkanı'nın konumlandığı bir çekişme ve açmaz yaşanıyor.

Bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde halkın büyük çoğunluğunun oyunu alarak Cumhurbaşkanı olan Anayasa Profesörü Said, Başbakan Meşişi ile kabine değişikliğinin anayasal olmadığı üzerinden kamuoyu önünde bir tartışmaya girmişti. Aynı şekilde Said, Meclisin onayladığı Anayasa Mahkemesi Üyeleri'nin seçimine ilişkin yasa değişikliğini de Anayasa'ya uygun olmadığı gerekçesiyle reddetmişti.

Cumhurbaşkanı Said'in, Meclis Başkanı Gannuşi ve Başbakan Meşişi'nin de hazır bulunduğu bir törende, yine Anayasa'ya referansta bulunarak "sadece silahlı kuvvetlerin değil kolluk kuvvetlerinin de başkomutanı olduğu" yönündeki açıklamaları ülkede oldukça tepki toplamış, siyasi çevrelerce "yumuşak darbe", "otoriterleşme" olarak yorumlanmıştı.

Tunus'ta devlet erkleri arasındaki bu çekişmeyi sonlandırma yetisine sahip 2014 Anayasası'nın öngördüğü Anayasa Mahkemesi'nin henüz oluşturulamamış olması da krizi hem derinleştiriyor hem de çözümsüz kılıyor.

banner1
Yorumlar (0)