Türkiye’deki o şehirden Hollanda’ya gönderiliyor! Lezzetinin sırrı suyunda

Türkiye’de üretilen alabalıklar Avrupa’ya ihraç ediliyor

09.06.2021, 11:49 Haberler
Türkiye’deki o şehirden Hollanda’ya gönderiliyor! Lezzetinin sırrı suyunda

Türkiye’nin Denizli şehrinde deniz olmadığı halde Çameli ilçesinde üretilen alabalık 15 ülkeye ihraç ediliyor. 

Yıllık 1800 ton üretim yapıldığı ifade edilen alabalığın ABD, İtalya, Hollanda, Danimarka gibi ülkele gönderildiği belirtildi.

Denizi olamayan kentte yılda 1800 ton alabalık yurt dışında sofraları süslüyor.

Kent merkezine en uzak ilçelerinden olan Çameli, alabalık üretimi ile ön plana çıkarken kırsal Elmalı ve Kirazlıyayla mahallelerinde irili ufaklı 108 işletmede canlı alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. 

Yumurtadan yetiştirilen ve balık çiftliklerindeki havuzlarda büyüklüklerine göre ayrılan alabalıklar, yaklaşık 8- 12 ayda istenilen büyüklüğe ulaşıyor, tesislerde işlemlerden geçirilip 15 ülkeye ihraç ediliyor. Çameli Tarım ve Orman Müdürü Durmuş İvgin, 1985'ten bu yana ilçede kurulan çiftliklerde alabalık üretimi yapıldığını belirtti.

İlçede faaliyet gösteren işletmelerde yıllık toplam 1800 ton alabalık üretimi yapıldığını dile getiren İvgin, "Tesislerde işlenen balıklar Avrupa ülkelerine, Uzak Doğu ve ABD'ye ihraç ediliyor. Her geçen gün balık üretimimiz artıyor. İç piyasada marka olma yolunda ilerliyoruz. Bizi ön plana çıkaran balıkların doğal yetiştirilmesi. Sıcaklığı yaklaşık 8-10 derece olan suyumuz balık üretimine çok uygun. İlçemizin ihracat başarısıyla gururluyuz. Biz ilçemizde bu üretimin daha da artması için girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Lezzetinin sırrı suyunda
Elmalı Mahallesi'nde alabalık üreten Mustafa Eriş, coğrafi konum ve su kaynakları açısında bölgenin alabalık üretimine oldukça elverişli olduğunu söyledi. Alabalık üretimine yumurtadan başladıklarını ifade eden Eriş, "Havuzlarda yavruları büyütüp yetiştiriyoruz. Buradan tüm ülkeye alabalık gönderiyoruz. Birçok ülkeye de alabalık ihraç ediyoruz. Burada yetişen alabalığın özelliği soğuk suda üretilmesidir. Suyumuzun Akdağ'dan gelen kaynak suyudur. Soğuk suda yetişmesi nedeniyle balığımızın yağ oranı ve lezzeti yüksek oluyor. Koronavirüsten biz de etkilendik. Restoranlar kapanınca talep azaldı. Ancak yeni sezonla yoğun sipariş alıyoruz. Yeni sezondan çok umutluyuz. Üretimin ve satışın yaz sezonunda artacağını bekliyoruz" diye konuştu.

banner1
Yorumlar (0)