Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İkizdere'deki taş ocağına ilişkin açıklama yaptı: (1)

- "Yıllık 13 milyon ton kapasiteli Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya etkisi 192 milyon dolar, üretime katkısı 428 milyon dolardan fazla olacaktır"- "Bu proje aynı zamanda 1000 kişiye doğrudan, 34 farklı sektörde 8 bin kişiye de dolaylı istihdam imkanı sağlayacaktır. Proje ile Rize'miz, Karadeniz'e açılan yeni bir lojistik üs olurken limanımız hem bölge illerinin ekonomisine hem de ülkenin ticaret hacmine önemli katkılar sunacaktır"- "Sadece 13,5 hektarlık ÇED alanında taş ocağı faaliyeti sürdürülecektir. Taş kırma faaliyetleri bitiminden sonra taş ocağı bölgesi bitkisel toprakla doldurulacak, tarımsal, bitkisel verimlilik aynı kalacaktır. Mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır"

11.05.2021, 13:47 Politika
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İkizdere'deki taş ocağına ilişkin açıklama yaptı: (1)

RİZE (AA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yıllık 13 milyon ton kapasiteli Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya etkisinin 192 milyon dolar, üretime katkısının ise 428 milyon dolardan fazla olacağını söyledi.

Karaismailoğlu, Rize'nin İyidere ilçesinde inşası devam eden İyidere Lojistik Limanı'nda düzenlediği basın toplantısında, limanın, Doğu Karadeniz'in milli gelirden alacağı payı yükselteceğini, bölge ekonomisini canlandıracağını, binlerce insana iş sahası açılmasına vesile olacağını belirtti.

Karadeniz Bölgesi'nin incisi Rize'nin, doğası ve deniziyle gözbebekleri olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, "Yeşili mücevherimiz, çalışkan ve yürekli insanı baş tacımızdır. Devam eden yatırımlarımızla yakın gelecekte Rize'miz tarımı, turizmi ve endüstrisinin yanı sıra enerji ve ticaret alanında gelişerek daha bereketli yarınlara erişecektir. Karadeniz Havzası'nın en önemli liman ve lojistik merkezlerinden biri olacaktır." diye konuştu.

Karaismailoğlu, 2003'ten bugüne kadar Rize'nin ulaşım ve iletişim yatırımları için 17 milyar 463 milyon liranın üzerinde harcama yaptıklarını, Rize'de 2003'e kadar sadece 20 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 176 kilometreye çıkardıklarını bildirdi.

Ovit Dağı Tüneli Rize ile Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkisinde bulunan Ovit Dağı Geçidi'ni daha önce açtıklarını anımsatan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Ovit Tüneli kasım ile nisan ayları arasında yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapanan İkizdere ile İspir arasındaki 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı Geçidi'nin yılın tamamında trafiğe açık olması sağlanmıştır. Ovit Dağı Tüneli Türkiye'nin en uzun, Avrupa'nın en uzun ikinci, dünyanın en uzun altıncı kara yolu tünelidir. Devamında Kırık Tüneli ve Dallıkavak tünellerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde İkizdere ve Salarha tünellerinin açılışlarını yapmak üzere tekrar Rize'ye geleceğiz. Yine Rize'de devam eden onlarca kara yolu projemiz devam ediyor."

- Rize-Artvin Havalimanı yıl sonunda hizmete alınacak

Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanını bu yılın sonunda hizmete alacaklarını belirterek, buranın 3 milyon metrekare deniz dolgusuyla dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacağına işaret etti.

Rize'de yapımı süren önemli bir deniz yolu yatırımının da kuşkusuz İyidere Lojistik Liman Projesi olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçtiğimiz yıl başladığımız projemizi Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında hizmete açmayı planlıyoruz. Limanımızın hizmete girmesiyle birlikte yılda 3 milyon ton genel kargoyla birlikte 8 milyon ton dökme yük ve 100 TEU konteyner ve 100 bin araç Ro-Ro kapasiteli olarak bölgesel ticaretin can damarı olacak. Yıllık 13 milyon ton kapasiteli Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya etkisi 192 milyon dolar, üretime katkısı 428 milyon dolardan fazla olacaktır. Yani ilk yıllardan itibaren yatırımımızın geri dönüşünü kat be kat almış olacağız. Bu proje aynı zamanda 1000 kişiye doğrudan, 34 farklı sektörde 8 bin kişiye de dolaylı istihdam imkanı sağlayacaktır. Proje ile Rize'miz, Karadeniz'e açılan yeni bir lojistik üs olurken, limanımız hem bölge illerinin ekonomisine hem de ülkenin ticaret hacmine önemli katkılar sunacaktır."

Karaismailoğlu, İyidere Lojistik Merkezi'nin ihtiyacı olan deniz dolgusuna taş ihtiyacının karşılanacağı İkizdere Cevizlik Taşocağı ile ilgili son dönemde yalan yanlış dedikoduların yayıldığını ve bir algı operasyonu düzenlendiğini söyledi.

"Zaten, insanımızın hayatına iyilik, güzellik, bereket getirecek, milletimizin hayrına olacak bütün projelere, bu cenahlar tarafından karşı çıkılmıştır." diyen Karaismailoğlu, şunları ifade etti:


​​​​​"Bugün halkımızın hayatının ayrılmaz parçası olmuş köprüler, tüneller ürünümüzü pazara, hastamızı hastaneye, çocuğumuzu okula taşıyan emniyetli yollarımız, halkımızı Türkiye'nin her yerinden dünyaya ulaştıran havalimanlarımız, çöle dönmüş doğu ve güney doğu illerimize gürül gürül su götüren barajlarımız zamanında hep bir dirençle karşılanmıştır. Hayatta bir tane dikili ağacı olmayan bu gruplar önce bütün illerimizde şehirlerimizin en kıymetli alanlarını dönüştürdüğümüz millet bahçelerine bir baksınlar. Elbette, yaptığımız her projede hem ekonomik getiriler hem çevresel kazanımlar hem de sosyal katkılar hesaplanmakta ve tartılmaktadır. Tüm bu unsurların dengesi gözetilmekte, her projeden sonra istemeden etkilenen bir ağaç varsa yerine yüzlercesi dikilmektedir."

- "Çevre etkileri sürekli olarak kontrol edilecektir"

Bakan Karaismailoğlu, Cevizlik Taş Ocağı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Rize İyidere Lojistik Liman yapımında deniz dolgusu için bütün projelerimizde olduğu gibi burada da öncelikli olarak mevcut taş ocaklarının kullanılması önceliğimizdir. İhtiyaç duyulan deniz suyuna dayanıklı taş rezervi konusunda mevcut taş ocakları da dahil tam 10 yerden numuneler alınmış, uygun taşın burada olduğu bilimsel ve tarafsız kurullar tarafından tespit edilmiştir. Cevizlik Taş Ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanarak Rize Valiliğince onaylanmıştır. Çevre etkileri sürekli olarak kontrol edilecektir. Ocak sahasında açık işletme yöntemleri kontrollü şekilde uygulanacak, ocak içinde kesinlikle kırma-eleme tesisi kurulmayacaktır. Ocakta yapılacak faaliyetler sonucunda ortaya çıkacak sarsıntı ve gürültü değerleri, yürürlükteki kanun ve yönetmelikler sınırlarında kalacaktır. Çalışmalar halkımızı rahatsız edecek boyutlara katiyen ulaşmayacaktır. Sarsıntı ve gürültü ölçümleri bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlar ve akademisyenler tarafından kontrol altında tutulacaktır."

Taş ocağının Cevizlik köyüne kuşbakışı 1800 metre, Gürdere köyüne 2 bin 500 metre uzaklıkta olduğunu belirten Karaismailoğlu, çalışmaları yerleşim alanlarına bir hayli uzak mesafede sürdüreceklerini söyledi.

Karaismailoğlu, faaliyet süresince ortaya çıkan atıkların özel bir alanda depolanacağını ve bertaraf edileceğini dile getirerek, "Maden İşleri Genel Müdürlüğünün meri mevzuatı çevresinde, ocak sahasında üretime başlamadan önce bitkisel toprak sıyrılacak olup, üretim sonrası arazi ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere muhafaza edilecektir. Sadece 13,5 hektarlık ÇED alanında taş ocağı faaliyeti sürdürülecektir. Taş kırma faaliyetleri bitiminden sonra taş ocağı bölgesi bitkisel toprakla doldurulacak, tarımsal, bitkisel verimlilik aynı kalacaktır. Mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır." dedi.

(Sürecek)

Yorumlar (0)