Milli golbolcu Gülşah Aktürk Almeida, milli takımdan neden uzaklaştırıldığını anlattı:
- "Federasyon başkanı sorumsuzca antrenörümüzü görevden alarak hiçbir uluslararası deneyimi olmayan bir isme takımı teslim etti. Son şampiyon olarak altın madalya almasına kesin gözüyle bakılan takım, bu antrenörlere emanet edildi. Takımın bütün kimyası değişti"- "Bizim milli takımdan ayrılmamız için her şeyi yaptılar. 'Neden tecrübesiz antrenör var, hedefimiz altın madalya' dediğim için milli takımı bırakmam zorlandı"
ANKARA (AA) - ERKAN TİRYAKİ - Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya alan Golbol Kadın Milli Takımı'nın önemli isimlerinden Gülşah Aktürk Almeida, özellikle antrenör değişimi nedeniyle yaşanan sıkıntılardan dolayı milli takımdan uzaklaştırıldığını savundu.
Gülşah Aktürk Almeida, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşından beri 13 yıldır milli takım forması terlettiğini ve büyük başarılara imza attıklarını söyledi.
Federasyon yönetiminin 2016'da değişmesinden sonra 2017'de olimpiyat şampiyonu antrenör Ali Tekçe'yle yolların ayrıldığını aktaran Gülşah, "Antrenör değişince olimpiyat şampiyonu takımdan birçok sporcu milli formayı bıraktı fakat bir kısmı sonradan döndü. Bu sırada yeni antrenörümüz Yıldırım Güçlü takıma birçok genç oyuncu kazandırdı. Kendisiyle Avrupa şampiyonluğu, ikinciliği ve dünya ikinciliği aldık. Tokyo'da paralimpik oyunlarının en büyük şampiyonluk adayı olarak gösteriliyorduk. 2020 Mart ayında kampa başladık. Hocamızın yine değişeceğine dair duyumlar aldık." ifadelerini kullandı.
Pandemi nedeniyle 6 ay antrenman yapamadıklarını anlatan milli sporcu, şunları kaydetti:
"Aradan sonra bir kamp daha yaptık ve olimpiyatlara 9 ay kala antrenörümüz ile tüm ekibi görevden alındı. Bize söylenen sebep antrenörümüzün pandemi döneminde bazı sporculara daha az ilgi gösterdiğiydi. Böyle küçük bir sebepten dolayı görevden alındı. Yeni antrenörler geldi. Olimpiyatlara az bir zaman kaldı ve hiçbir uluslararası deneyimi olmayan antrenörler başımıza getirildi. Onlar geldiğinden itibaren turnuvaya çıkamadık, iptallerden dolayı. Yeni antrenörler ilk tecrübelerini de olimpiyatta yaşayacaklar. Federasyon başkanı sorumsuzca antrenörümüzü görevden alarak hiçbir uluslararası deneyimi olmayan bir isme takımı teslim etti. Son şampiyon olarak altın madalya almasına kesin gözüyle bakılan takım, bu antrenörlere emanet edildi."
- "Koronavirüs testi yapmadan bizleri kampa almaya başladılar"
Antrenör değişikliğiyle takımın bütün kimyasının değiştiğini savunan Gülşah, "Kamp yaptığımız yer bile değişti. TOHM'da hazırlık yapıyorduk ve burada çok iyi imkanlar vardı. Yeni antrenörler biz her kampı farklı şehirlerde yaptık. Hatta koronavirüs testi yapmadan bizleri kampa almaya başladılar. Kamplarda takıma katıldım. 2017'den beri Tokyo'da şampiyon olmak için mücadele ediyorum. İkinci altın madalya alarak tarihe bir kez daha geçmek istiyordum. Bu yüzden hayallerimi yaşamak için takıma katıldım. Fakat oradaki çalışmalarda gördüm ki, 10 yıl önce golbolle yeni başladığımızda yaptığı çalışmaları yapıyoruz. Takım geri gitmiş durumda. Hiçbir şekilde profesyonel bir takip yok. Biz takım olarak olimpiyatta şampiyon oldu ama sadece bir sporcuya 20 bin lira para ödülü verildi. Sporcunun ailesi yurtdışındaki maçlara götürüldü. Ya bizim ailelerimiz ne olacak, biz de ailelerimizi yanımızda istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kampta yaşadığı sakatlığı da anlatan Gülşah Aktürk Almeida, "Kampta bir sakatlık yaşadım, aşırı yüklenmedenmiş. Kasığımda bir atma oldu. Beni spor hekimine göndermediler. Devlet hastanesinde normal ortopedistine gönderdiler. Kalabalık bir ortamda muayene olmak zorunda kaldım. Milli takım sporcusu olarak bir ayrıcalığımız olmadı. Bir gruba istedikleri verilirken bize üvey evlat muamelesi yapıldı." dedi.
- "Milli takımı bırakmam zorlandı"
Gülşah, milli takımın daha kötüye gitmesini istemediği için bazı şeylerin düzeltilmesi gerektiğini de savundu.
Milli takımı kendi isteğiyle bırakmadığını dile getiren Gülşah, "Federasyon başkanımızla bu konular üzerine çok konuştum. Düzeltilmesini istedim takım kötüye gittiği için. Biz kimsenin kardeşini düşünecek durumda değiliz, altın madalya almak zorundayız. Hiçbir şey düzelmedi ve milli takıma ara vermek zorunda bırakıldım. Bizim milli takımdan ayrılmamız için her şeyi yaptılar. 'Neden tecrübesiz antrenör var, hedefimiz altın madalya' dediğim için milli takımı bırakmam zorlandı." diye konuştu.
Portekizli biriyle evlendiğini ve bu süreçte de sıkıntı yaşadığını belirten Gülşah, "Son olarak Portekiz'den nişanlım geleceği ve şubat-mart ayında evleneceğim için kamplarla alakalı bireysel kolaylık istedim. Nişanlım Portekizli. Her şekilde yardımcı olacaklarını söylediler ama federasyon başkanı, ben evlendikten sonra hiçbir şekilde yardımcı olamayacaklarını söyledi. Milli takımı bırakmam için her şeyi yaptılar. Neden bırakmak isteyim ki, 2017'den beri tekrar olimpiyat şampiyonluğu için çalışıyorum. Hayalim ikinci kez olimpiyatta altın madalya kazanmak." açıklamasında bulundu.
Gülşah Aktürk Almeida, Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla bu konular hakkında iletişime geçmek istediğini ancak bunun için de engellendiğini iddia etti.
Kimsenin bu süreçte desteğini alamadığını vurgulayan Gülşah, "Dilekçe yazdım 'Ailevi sebeplerden dolayı kampa katılamayacağım.' diye. Buna bile cevap verilmedi. Ne federasyondan ne de antrenörlerden arayan olmadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla iletişime geçmek istedim fakat yaptığım takdirde benim başımın yanacağını söylediler ve bastırıldım." diyerek sözlerini tamamladı.