Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, tartışmalı ‘başkan’ adayının para dağıtma yöntemi ve nedeni (2)

13 Haziran 2021, 18:43 Yazarlar Eşref Kerküklü
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, tartışmalı ‘başkan’ adayının para dağıtma yöntemi ve nedeni (2)

Değerli okurlarım, bu makaleden önceki; Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tecavüzcüyü 'başkan' yapacak mı? (1) başlıklı makaleyi okuyun. Bu makalenin anlaşılması açısından önceki makalenin okunması önemli. Okumak için tıklayın.


Bu makale serisinin birincisinde, 'başkan'lık adaylığını koyan ve her yönü ile tartışmalı olan kişinin geçmişinin özetini anlattım. Gerektiğinde, enine boyuna detaylı olarak girer ve anlatırım. Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinde, 'başkan'lık seçimi olacağı için başkanını seçecek yönetimin aday hakkında gerçekleri bilme hakkı var. Tartışmalı kişi ile ilgili yazdığım yazıda, Kanada mahkemelerince de kayıtlıdır. 


Birinci makale aslında uzun bir konunun sadece özetiydi. Amaç, konu ile ilgili olanları uyandırmak, konuya odaklanmalarını sağlamak ve nereden nasıl tepki geleceğini anlamaktı. Beklediğim gibi de oldu. 


Irak Türkmen Cephesi Ankara Temsilciliğinde eskiden etkin olan bir kişi beni aradı, "keşke yazmasaydın. Elimde çok güçlü bir methiye yazısı vardı" dedi. Tartışmalı 'başkan' adayı ile ilgili uzun ve destekleyen yazı hazırlamış ama benim yazıdan sonra yazmama kararı almış. Ben de kendisine yanıt olarak, "tabi yazın ama yazdığınız yazı, balon gibi yukarda asılı durmaması lazım. Sağlam ayaklar üstünde durması lazım. Sağlam ayaklar üstünde duran yazı, aksini iddia etseler dahi o yazı sarsılmaz çünkü sağlam ayaklar üstüde duruyor" dedim. Sağlam ayak üstünde duran yazı ne demek? Yazdığın yazının belgesi var, yazdığın yazı belgeli demek. İlk eşiden ve üvey kızından uzaklaştırma kararı mahkemece tescilidir. Dolayısı ile ilk yazıda yer alan, "eşinden ve üvey kızından mahkemece uzaklaştırma kararı aldı." İfadesini kimse yalanlayamaz çünkü mahkeme kararı var artı vakıf olduğum konu. Kanada’dan Türkiye’ye kaçışı vergi kaçakçılığı nedeni oldu. Mal varlığı beyanı yapmadan çıktı ve sorunlar yaşadı avukat aracılığı ile devletle uzlaşıya girdi ve çözdü. Bu nedenle uzun süre Kanada’ya dönemedi istediği halde. Uyuşturucu konusu da herkese biliniyor. Bütün uyuşturucu baronları yakayı ele vermediği gibi, bu da yakayı ele vermiyor. Türkiye’de çok büyük bir uyuşturucu operasyonu gerçekleşti geçtiğimiz yıllarda. 'Bataklık operasyonu' bu operasyonda da 5 gram uyuşturucu ele geçirilmedi. Bu kişiler uyuşturucu ile ilgilenmiyor anlamına gelmez. Baron yakayı ele vermez yoksa baron olmaz. 


Şimdi gelelim başlıkta yer alan kuruluşa ve isimlere…


Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin logosunda kuruluş tarihi yazar; 1959 artı Türk bayrağı var logonun tam ortasında. 1959 tarihinde katliama maruz kalan insanların tek suçları Türk olmaktı ve Türkiye'ye sevgi ile bakmaktı. Bu katliamı yapanlar ise, 'Turancılara ölüm' sloganı atıklarını biliyoruz. Logonun üzerindeki tarihe baktığımız zaman ve logonun tam ortasında ay yıldızı da göz önünde bulundurduğumuz zaman aslında bu kuruluş Şehit olanların bayraklaştığını bize gösteriyor. Bilinen ve unutulması mümkün olmayan Türkmenlere yapılan büyük katliamlardan bir tanesi 14 Temmuz 1959 yılında gerçekleşen ve adına, '14 Temmuz Kerkük Katliamı' deniliyor. Öyle korkunç bir katliamdı ki, o döneme tanık olanlar; 'Türkmenler bitti' diyorlardı. 'Türkmenler bitti' ifadesi iyiden iyiye yaygınlaştı. İşte bu atmosferde, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği kendini gösterdi; ‘Türkmenler bitti’ ne demek daha yeni örgütleniyoruz demenin vücut bulmuş haliydi. Bu kuruluş bünyesinde, siyasetçi, sanatçı, edebiyatçı, avukat ve Türkmen halkına destek verecek pek çok alanda insan yetiştirdi. Böylesi köklü bir kuruluşa, her yönü ile tartışmalı olan bir kişiyi 'başkan' olarak getirmek istiyorlar. Tabi burada Dolar’ın gücü ile bunların yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Anlatacağım. 


Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğine 'başkan' olarak getirilmesi istenen kişi, cebinde en az 3 bin en fazla 5 bin Dolar ile devamlı gezer. Birisi ile görüşmeden önce, kiminle görüşme yapacağı ve amacının ne olduğunu kendince tespit eder ve ona göre yanında 3 bin veya 5 bin Dolar alır ve gitmek istediği yere gider. Kelimenin tam anlamı ile para dağıtır. Örneğin bu kişi aile ziyaretine gittiğinde, ailede bulunan büyüklere bin, orta yaş olanlara (20-30 yaş arası) 500 ve küçük yaşta olanlarada 100 Dolar verir. Yani bir aile ziyaretine gittiği zaman en az 3 bin 3 bin 500 Dolar gibi bir para dağıtır. Çünkü geçmişi çok kirli tam bir lağım kuyusu geçmişe sahip. Gittiği aile ziyaretlerinde lağım geçmişine sünger çektirmek ve ailenin saygısını yaptığı para desteği ile kazanmak ister. İstanbul’da karşılaştığı herkesi yedirir-içirir ve bunun da resimini çeker sosyal medya Facebook sayfasında paylaşır. Yani her hangi bir idealist duruşa sahip değil. Yeme-içme ve para vermekle karşısındaki insanda etki yapmaya çalışır. Bu makalenin başlığı şu şekildeydi; "Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kemal Beyatlı, Mehmet Tütüncü ve Bozkurt Köpürlü (2)" görüldüğü gibi makale çok uzun olduğu için, Kemal Beyatlı, Mehmet Tütüncü ve Bozkurt Köpürlü konusuna maalesef giremedim ama bundan sonraki yazıda adı geçen bu üç kişiden söz edeceğim. 

Alta yer alan sorularda, birinci makalede yer alıyordu. Bu makalede de yanıtlıyamadım çünkü makale uzadı. Alta yer alan soruları da bundan sonraki (3.) makalede yer vereceğim.


Tartışmalı kişinin ‘başkan’ adaylığı için kaç bin Dolar rol oynuyor? 


Sosyal medya da ve Türkmen toplumu nazarında parlatılan tartışmalı kişi, kimlere kaç bin Dolar verdi / veriyor?


Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin etrafına kümelenen kişilerin zavallı olduklarını neden dile getirdim? Hangi davranışları, bunların zavallı olduğunu ortaya koyuyor?


Irak Türkmen Cephesi’nin yıkıcı kararı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğine nasıl zarar verdi? 

Yorumlar (1)
ben 3 yıl önce
kürtlerin bölgesinede türkiye türkmenleri yerleştiriyor
ama şart suni türkmen olacak
şia türkmenlerde istanbul soskaklarında dilenecek